Hoe de stap zetten naar zero-emissie (stads)logistiek 

Waarom deze opleiding volgen?

Veel inwoners en bedrijven hebben al volop gekozen voor zero-emissie personenvervoer. De volgende stap in de verduurzaming van mobiliteit is de logistiek. Ook jouw stad of gemeente kan bedrijven stimuleren om mee deze stap te zetten naar een zero-emissielogistiek. Maar hoe begin je hieraan?
Vias academy voor overheid biedt hiervoor een opleiding aan die zich richt tot ambtenaren gespecialiseerd in Mobiliteit, Economie en Omgeving en medewerkers van publieke overheidsinstellingen (intercommunales, POM’s e.a.), die lokaal het beleid naar (logistieke) bedrijven vormgeven.  

Programma & methodiek: Wat komt aan bod?

De opleiding start met het delen van inzichten in verband met zero-emissie-stadslogistiek om zo een beeld te geven van de huidige stand van zaken van de technologie. Hierbij kan o.a. nagedacht worden over de keuze tussen elektrische bestelwagens en -trucks of voertuigen op basis van waterstof, welke infrastructuur hiervoor nodig is en of ons energienetwerk hieraan aangepast is. Ook is het mogelijk om de rol te bekijken van e-bikes of e-cargobikes in de logistieke keten. Verder wordt er aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden concreet gemaakt hoe andere steden en gemeenten dit stimuleren. We bekijken ook hoe in Nederland en Vlaanderen dit vanuit het regionaal beleid wordt omkaderd en we overlopen de beste praktijken. Tenslotte geven we concrete tips en handvaten mee over hoe je in je eigen gemeente of stad aan de slag kunt gaan met zero-emissie logistiek.  

Resultaat?

Na afloop van deze cursus ben je volledig op de hoogte van de algemene trends op het gebied van zero-emissielogistiek en ben je in staat om ook in je eigen stad of gemeente met dit thema aan de slag te gaan. Dit doe je aan de hand van de concrete praktijkvoorbeelden van initiatieven die tijdens de opleiding zijn besproken en die het juiste beleidskader creëren om bedrijven aan te zetten tot het implementeren van zero-emissie logistiek.  

WhatsApp Image 2023 04 19 at 20.24.01 jpeg
Erik Caelen

Over de lesgever

Verkeersveiligheid en mobiliteit zijn al 35 jaar een rode draad in de carrière van Erik Caelen. Hij werkte bijna 20 jaar bij de politie, waarna hij zijn praktijkervaring gebruikt in het beleidsmatige werk. Hij adviseerde meerdere ministers over verkeersveiligheidsbeleid. Daarnaast ondersteunt hij al jaren de stad Brussel en de Brusselse gemeenten bij hun mobiliteitsvraagstukken. Erik kent de wegcode van binnen en van buiten en de laatste jaren werkt hij actief mee aan de nieuwe vereenvoudigde wegcode. Zijn boeken over verkeersreglementering zijn goed gedocumenteerd en onderbouwd.

Kom bij ons

Ben je geïnteresseerd in deze opleiding?

Aarzel niet om onze kalender te bekijken en je in te schrijven.