AVOS – Aanpak VerkeersOnveilige Situaties

Waarom deze opleiding volgen?

Wat is een verkeersonveilige situatie? Hoe pak je verkeersonveilige situaties aan? En wanneer is een verkeersongeval geen ongeval meer? Dit zijn vragen waarop je als wegbeheerder, overheid of politiezone graag een antwoord hebt.  
Hierbij is het belangrijk om je aanpak niet te beperken tot symptoombestrijding, maar om ook de onderliggende oorzaken aan te pakken. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom biedt Vias academy voor overheid de opleiding AVOS aan.  
AVOS objectiveert en analyseert de situatie om daarna via de matrix van de E’s en M’n structurele oplossingen aan te reiken.

Programma & methodiek: Wat komt aan bod?

Meer specifiek, bestaat deze opleiding uit drie verschillende onderdelen.  

  • Ten eerste, worden in de inleiding de basisprincipes/-pijlers van een duurzame mobiliteit en het menselijk verkeersgedrag herhaald. Verder trachten we de cursist ook een onderscheid te laten maken tussen oorzaak en gevolg van aanrijdingen, met als doel hen een beter beeld te geven van de werkelijke oorzaken van aanrijdingen. Tenslotte komt ook het verschil tussen subjectieve en objectieve databronnen, en hun betrouwbaarheid aan bod.  
  • Ten tweede, worden situaties geanalyseerd, partnerschappen bepaald en oplossingen gezocht aan de hand van de Mens-Milieu-Middel/Engineering-Education-Enforcement matrix.  
  • Ten derde, wordt aandacht besteed aan het uitwerken van oplossingen op korte, middellange en lange termijn met een belangrijke verwijzing naar het belang van een zowel operationele, als organisatorische evaluatie.  

Resultaat?

Kortom, biedt AVOS dus een uitgebreide tool aan om je verkeersprojecten van analyse tot evaluatie te doorlopen, waarbij ongevallen kunnen worden voorkomen. Met andere woorden creëert AVOS samen met jou een verkeersveiligere omgeving.  

shutterstock 533911066 scaled
telechargement jpeg

Over de lesgever

Met meer dan 30 jaar ervaring binnen de politiediensten heeft Gerry Peeters verkeersveiligheid vanuit heel veel perspectieven bekeken. Hij kent de praktijk als politieman op het terrein, maar kent ook de beleidsmatige kant dankzij zijn ervaring als verbindingsambtenaar en voormalig coördinator van Centrex. Momenteel is Gerry Diensthoofd van de Wegpolitie in Limburg en deelt hij zijn ervaring via interactieve opleidingen. Dankzij zijn uitgebreide ervaring geeft Gerry een boeiende kijk op de complexiteit van ons verkeer en reikt hij graag mogelijke oplossingen aan.

Kom bij ons

Ben je geïnteresseerd in deze opleiding?

Aarzel niet om onze kalender te bekijken en je in te schrijven.